MIT

Nahajate se: Domov 360 Panorame Koroška Občina Dravograd Staro mestno jedro, Trg 4. julija

Staro mestno jedro, Trg 4. julija

Rate this item
(0 votes)

Staro mestno jedro, ki ga danes tvori Trg 4. julija, je ohranjen nekdanji tržni prostor s srednjeveško koncepcijo parcel in je kot urbanistični spomenik pod neposredno spomeniško zaščito. Dravograd je eden najstarejših listinsko izpričanih trgov v Sloveniji in je nekdaj bil največji in najpomembnejši trg Dravske doline. Neenakomerno široka tržna ulica je obenem tudi centralna prometnica in tranzitna cesta.

Trg od vzhodnega dela (pri nekdanji gostilni Bač) do zahodnega dela, ki se konča pri nekdanji pošti in furmanski gostilni, obdaja sklenjena vrsta hiš, ki imajo zgodovinski pomen in so vezane na njegovo gradbeno podobo. Trško veduto dopolnjuje hrib nad njim, kjer vztrajajo razvaline Starega gradu z ohranjeno zahodno steno stolpastega palacia nekdanje mogočne grajske zasnove.
Med obstoječimi stavbami v trgu je najpomembnejša cerkev sv. Vida, ki sodi med najstarejše v slovenskem prostoru. Cerkev sv. Vida kot tipična koroška romanska cerkev z vzhodnim zvonikom, ki je povezana z nastankom Dravograda, je danes namenjena predvsem likovni in glasbeni ustvarjalnosti, saj impresiven ambient sooblikuje kulturno dogajanje v njej. (Vir:www.dravograd.si)

Related items

306 panorama

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Informacije

Mestna info točka
Srednje Bitnje 17
4209 Žabnica, SLOVENIJA

Tel.:+386 (0)40 29 49 66
Web:
http://www.mestna-infotocka.si

Pripnite sliko na Pinterest

Nahajate se: Domov 360 Panorame Koroška Občina Dravograd Staro mestno jedro, Trg 4. julija